Çocuklarda Zatürre HastalığıÇocuklarda zatürre hastalığı, özellikle kış aylarında beslenme sorunu yaşayan ve yaşam koşulları iyi olmayan çocuklarda görülen ciddi bir hastalıktır. Zatürre, akciğerlerin iltihaplanması sonucu ortaya çıkar ve tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açabilir. Çocukların yakalandığı bazı soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde ilerleyerek zatürreye dönüşebilir. Bu hastalık, özellikle okul çağındaki çocuklarda bulaşma yoluyla sıkça görülebilir. Çocuklarda Zatürre Hastalığı Neden Olur?Çocuklarda zatürre hastalığı, akciğerlerin iltihaplanması sonucu oluşur. Bazı bronşit ve bronşiolit türleri de zatürreye dönüşebilir. Özellikle kış aylarında çocuklar enfeksiyonlara açık bir şekilde okulda ve sokakta hastalık kapabilir. Bunun yanı sıra yaşam koşulları iyi olmayan, yani yeterli beslenmeyen ve yeteri kadar ısıtılmayan ortamlarda yaşayan çocuklarda sıkça üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanır. Üst solunum yolu hastalıkları son derece bulaşıcıdır ve tedavi edilmemesi halinde zatürreye dönüşebilir. Zatürre hastalığı son derece ciddi bir hastalıktır ve belirtileri görüldüğü anda bir hekime başvurulmalı ve derhal tedavi edilmelidir. Zatürrenin BelirtileriZatürre hastalığının başlıca belirtileri şunlardır:
Belirtilerin bir ya da birkaçını gösteren çocuk, derhal bir çocuk hekimine ya da bir kulak burun boğaz uzmanına götürülmelidir. Zatürre tanısı konulması için çocuğun balgamından ya da boğaz akıntısından kültür yapılması gerekir. Yapılan kültür sonucunda saptanacak uygun antibiyotik ile tedaviye başlanır. Çocuklarda Zatürre Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?Çocuklarda zatürre hastalığı, özellikle erken teşhis edilirse kolaylıkla tedavi edilebilir. Çocuğa yapılacak laboratuvar testleri ile uygun antibiyotik saptanır ve tedavi kısa sürede başarılı olur. Hastalığın ilerlediği veya geç teşhis edildiği durumlarda yataklı hastane tedavisine gerek görülebilir ya da oksijen çadırı tedavisi uygulanmak gerekebilir. Özellikle zatürre bir yaşından küçük çocuklarda görülmüş ise günde birkaç doz oksijen vermek gerekebilir, aksi halde bebek beslenmekte ve soluk alıp vermekte sorun yaşayabilir. Zatürre hastalığında önemli olan, çocuğu bu hastalıktan korumaktır. Beslenme ve beden direncini yüksek tutmak önemli ölçüde koruyucu olacaktır. Ayrıca okul çağındaki çocukların enfeksiyon kapmamaları için birbirlerine özellikle kış aylarında çok yakın olmamaları ve sık sık el yıkamaları önemlidir. Beslenmelerinde bol C vitamini almaları ve protein açısından zengin beslenmeleri önerilir. |
Çocuğumda sık sık balgamlı ve şiddetli öksürük oluyor. Özellikle kış aylarında bu belirtilerin artması normal mi? Zatürre olmasından endişelenmeliyim?
Cevap yazMerhaba Mümtaz Bey,
Çocuğunuzda sık sık balgamlı ve şiddetli öksürük olması, özellikle kış aylarında artması yaygın bir durumdur, çünkü bu dönemde soğuk algınlığı, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Ancak, belirtilerin sürekli ve şiddetli olması durumunda bir doktora başvurmanız önemlidir.
Zatürre Riskine Karşı:
- Çocuğunuzun nefes alıp vermesinde zorluk, hızlı nefes alıp verme veya göğüs kafesinde çekilme gibi belirtiler gözlemlerseniz, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
- Yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtiler de zatürre belirtisi olabilir, bu durumda da tıbbi yardım almak önemlidir.
Önlemler:
- Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmesine dikkat edin.
- Soğuk hava koşullarında çocuğunuzu iyi giydirin ve ani sıcaklık değişimlerinden koruyun.
- Elleri sık sık yıkama gibi hijyen kurallarına dikkat edin.
Herhangi bir şüpheniz olduğunda mutlaka bir doktora danışarak çocuğunuzun sağlığını yakından takip ettirin. Geçmiş olsun.