Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Tedavisi

Zatürre Mikrobu

Zatürre, akciğerlerde meydana getirdiği iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan ve son derece ciddi bir hastalıktır. Tıp literatüründe "pnömoni" olarak adlandırılan bu hastalık, bakteri, virüs ve parazitlerin akciğerlere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar.

Zatürre, Türkiye'de ölüm sebebi olan hastalıklar arasında 5. sırada yer alırken, enfeksiyona bağlı ölümler arasında ise 1. sıradadır. Zatürreye yakalanan kişilerin ölüm oranı ise %5'tir ve bu hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Zatürreye neden olan virüs ve bakteriler vücuda girdiklerinde alveollerin çevresine yerleşerek o bölgede iltihaplanmalara neden olur. Hayati önem taşıyan oksijenin yönetiminde görev alan alveollerin iltihaplanması, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ölümlere yol açabilir.

Zatürreye Neler Neden Olur?

Zatürreye sebep olan yaklaşık 90 mikroorganizmanın bulunduğu araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında 23 tanesi hastalığı oluşturma anlamında oldukça etken ve kuvvetlidir. Üç tip zatürre görülebilir. Bunlar:

  • Toplum kökenli zatürre: Genellikle daha hafif seyreder ve toplum içinde bulaşır.
  • Hastane kökenli zatürre: Daha ağır seyreden ve hastane ortamında bulaşan bir türdür.
  • Bağışıklığı baskılanmış kişilerde görülen zatürre: İyi tedavi edilmeyen akciğer hastalıklarından kaynaklanır.

Zatürre Mikrobundan Nasıl Korunulabilir?

Zatürre mikrobundan korunma yolları denildiğinde akla ilk gelen, zatürre aşısı olarak da bilinen pnömokok aşısıdır. Koruyucu etkileri olduğu bilinen kuvvetli bir seçenektir. Pnömokok aşısı, zatürreye yol açtığı bilinen 23 tip mikroorganizmaya karşı geliştirilmiş bir aşıdır. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kas hastalığı bulunanlar, kronik böbrek rahatsızlığı olanlar, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üzeri yaşlılar doktor kontrolü veya doktor tavsiyesi ile aşılanabilirler.

Zatürre mikrobu aşısı, koruyucu etkisi çok yüksek bir aşıdır. Aşılama aralığı kişiye ve durumuna göre değişiklik gösterir; mutlaka bir doktor tavsiyesi ile yapılmalıdır. Aşılama dışında sayılabilecek korunma yöntemleri arasında dengeli ve doğru beslenmenin yanı sıra, alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak önemlidir.

Zatürre Mikrobu Bulaşıcı mıdır?

Zatürre, maalesef bulaşıcı bir hastalıktır. Fakat bu mikrobu alan herkes zatürre olmayabilir; bazı bünyelerde hafif ateş ve öksürükle atlatılabilir. Son derece ciddi sonuçlar doğuran bu hastalık ise virüsün vücuda girmesi ile başlamıştır. Bu durum, mikropları harekete geçirerek hastalığın oluşmasına neden olabilir. Zatürre mikrobu taşıyan insanlarla yakın temasta bulunmak veya aynı kaşık ve çatalı kullanmak hastalığın kişiden kişiye geçmesine neden olabilir. Ayrıca, vaktinde tedavi edilmeyen bronşit hastalığı da zatürreye dönüşebilir.

Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

Zatürre, iki türde ifade edilir ve bu iki türün birbirinden farklı belirtileri vardır:

  • Tipik Zatürre: Ani ve gürültülü bir başlangıç ile titreme, üşüme, 39-40 dereceye ulaşan yüksek ateş, nefes alırken batıcı göğüs ağrısı, iltihaplı balgam çıkarma ve öksürük aniden ortaya çıkar.
  • Atipik Zatürre: Belirtiler çok sinsi bir şekilde seyreder; ateş fazla yüksek değildir. İştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma, kas ağrıları, baş ağrıları, kuru ve inatçı öksürük ve akciğer dışı organlara ait çeşitli şikayetler görülmektedir.

Zatürre Mikrobu Tedavisi Nasıldır?

Zatürre mikrobu tedavisinde antibiyotik kullanımı sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. Hastalığın tedavisinde izlenecek olan yol, teşhis edilme süresi ile yakından ilgilidir. Erken teşhis konulan hastalar evde tedavi edilirken, geç kalındığı durumlarda hastalar hastanede hatta yoğun bakımda gözetim altında tutulmalıdır. Zamanında uygulanmayan tedavi, hastalığın kolayca ilerlemesine ve farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunlar arasında üst solunum yolları hastalığı, beyin zarı iltihaplanması, kalp hastalıkları, kanser ve yutkunma güçlüğü sayılabilir. Antibiyotik tedavisinin sıklıkla uygulandığı bu hastalıklarda, antibiyotik alerjisi olanlar için süreç biraz uzayıp zorlaşabilir.

İnatçı virüslerin varlığı, tedaviye yanıt alınmamasına neden olabilir. Zatürre mikrobunun neden olduğu hastalık boyunca bol bol su içmek ve dinlenmek yapılması gerekenler arasındadır. Bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek gıda takviyesi, hastalıkla savaşmada en iyi yardımcılar arasındadır.

Zatürre Mikrobu Tanısı Nasıl Koyulmaktadır?

Zatürre mikrobu tanısı muhakkak bir uzman doktor tarafından konulmalıdır. Tanı koymada en önemli veri, akciğerlerin dinlenmesiyle kontrol edilen solunum fonksiyonlarındaki bozukluklardır. Kan testi ve akciğer filmi, tanı koymada destekleyici yöntemler arasındadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Zatürre Nedir?

Zatürre Nedir?

Zatürre Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre Belirtileri ve Tedavisi

Popüler İçerikler

Zatürre Belirtileri

Zatürre Belirtileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Tedavisi

Zatürre Mikrobu Çeşitleri ve Tedavisi

Zatürre Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Zatürre İlaçları Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yaşlılarda Zatürre Belirtileri ve Tedavisi

Yaşlılarda Zatürre Belirtileri ve Tedavisi

Zatürre Bulaşıcımıdır

Zatürre Bulaşıcımıdır